Ralph L Carr Judicial Center

Home > Portfolio > Ralph L Carr Judicial Center

Ralph L Carr Judicial Center

Ralph L Carr Judicial Center2017-09-21T11:28:07+00:00

Project Description

The Ralph L. Carr Colorado Judicial Center opened their doors on January 22, 2013 in the heart of the State Capital of Colorado.  The building was finished two months ahead of schedule and was built to last more than 100 years.  Designed to be an accessible, welcoming, and educational meeting center for the people of Colorado, it combines neoclassical architecture with modern design elements that complement the classic architecture of the Colorado State Capital building.

The Judicial Center is 30% more energy efficient over current standards and is one of the few courthouses in the country to achieve LEED Gold Certification.  Sustainable features include: a green roof to filter rain water, a photosensitive daylight harvesting illumination system, and drought-tolerant landscaping. The corridor surrounding the Judicial Center was created using 2×2 concrete pavers and Bison ScrewJack Pedestals. The Pedestals, made from 20% post-industrial recycled materials, also helped reduce this environmentally conscious government building’s carbon footprint. Over 78% of the construction waste was diverted from landfills. The concrete pavers complement the neoclassic architecture and will be a showcase for the American Justice system in Colorado’s Capital of Denver. Decks create vibrant outdoor spaces that add utility and drama to the new Colorado Judicial Center.


Location: Denver, CO USA
Project Size: 4156 sq ft
Completion Date: 2013
Partners: Oldcastle Westile
Architect: Fentress Architects
General Contractor: Mortensen